Archiwum 29 stycznia 2016


sty 29 2016 Chia - co to takiego ?
Komentarze: 0

Chia jest produktem, który zdobywa coraz większą popularność. Na rynku można znaleźć dziesiątki produktów z jej dodatkiem. Czym jest, jakie ma właściwości i co sprawia, że cieszy się takim zainteresowaniem ? Postanowiłam sie jej przyjrzeć.

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Sama roślina też nie jest specjalnie piękna. Trochę podobna do wielkich chwastów, które czasami wyrywa się z zarośniętych grządek. W naszej części świata nieznana, natomiast w Ameryce Łacińskiej znana już od czasów prekolumbijskich. Aztekowie uprawiali fasolę, kukurydzę i właśnie szałwię hiszpańską.

Chia jest w ogóle ciekawą rośliną, jeśli chodzi o uprawy. Jednym z jej największych producentów jest Australia, a jednocześnie w Europie dopiero w 2009 roku dopuszczono nasiona chia do obrotu jako produkt spożywczy.

Sama roślina, choć niepozorna, jest zaskakująco wartościowa. Nasiona zawierają mniej więcej 20% białka, 34% tłuszczu i 25% błonnika, który łatwo rozpuszcza się w wodzie. To bardzo odżywcza mieszanka.

Z nasionami szałwii hiszpańskiej można zrobić właściwie wszystko. Na wielka skalę jest uprawiana jako roślina oleista. Bardzo często spożywa się ją w formie galaretki po namoczeniu czy to w wodzie, czy mleku bądź jogurcie. Jest doskonałym źrodłem białka, dla osób, które nie jedzą mięsa.

Jak na razie brak jakichkolwiek wiarygodnych badań, które opisują lecznicze właściwości nasionek. Jest to jednak jedno z najchętniej kupowanych nasion w sklepach ze zdrową żywnością.

ciekawostkikulinarne : :
sty 29 2016 Jedzenie pełne ciekawostek
Komentarze: 1

Jest mnóstwo ciekawych faktów o jedzeniu, o których nie mamy pojęcia - niektóre zupełnie niewiarygodne, ale zobaczcie sami !

- w Tokyo w jednym z parków rozrywki można kupić lody o smaku surowego, końskiego mięsa - a ja myślałam, że lody o smaku bekonu są przegięciem;

- woda kokosowa (bezbarwny płyn znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego) może być zastosowana jak kroplówka. Tak też używano jej w czasie II wojny światowej w rejonie Pacyfiku; - McDonald's w każdej sekundzie sprzedaje 75 hamburgerów;

- jeden hamburger z fast foodu może zawierać mięso nawet ze 100 różnych krów;

- w XIX wieku keczup był lekiem na biegunkę, sprzedawanym w aptekach;

- najwięcej wody spośród wszystkich warzyw zawiera ogórek - nawet do 96%;

- na świecie uprawia się około 7500 odmian jabłek. Spróbowanie ich wszystkich - gdyby jadło się owoc jednej odmiany dziennie, zabrałoby 20 lat;

- marchewki pierwotnie były ciemno fioletowe. Odmiana pomarańczowa powstała na cześć holenderskiego władcy;

- palma bananowa nie jest drzewem, a gigantyczną trawą (podobnie jak bambus). Tak więc banany nie są owocami, a jagodami;

- największa serwowana potrawa to ... pieczony wielbłąd, jeszcze niekiedy serwowany w Maroku. Aby było ciekawiej, faszeruje się go owcą, kurczakami i jajkami;

- sos Worcestershire wcale nie wydaje się tak bardzo apetyczny. To nic innego jak anchois rozpuszczone w occie winnym - w całości;

- najstarsza zupa świata, jaką udało się odnaleźć powstała mniej więcej 6000 p.n.e. i ugotowano ją z hipopotama.

ciekawostkikulinarne : :