Chia - co to takiego ?
Komentarze: 0
Chia jest produktem, który zdobywa coraz większą popularność. Na rynku można znaleźć dziesiątki produktów z jej dodatkiem. Czym jest, jakie ma właściwości i co sprawia, że cieszy się takim zainteresowaniem ? Postanowiłam sie jej przyjrzeć.
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Sama roślina też nie jest specjalnie piękna. Trochę podobna do wielkich chwastów, które czasami wyrywa się z zarośniętych grządek. W naszej części świata nieznana, natomiast w Ameryce Łacińskiej znana już od czasów prekolumbijskich. Aztekowie uprawiali fasolę, kukurydzę i właśnie szałwię hiszpańską.
Chia jest w ogóle ciekawą rośliną, jeśli chodzi o uprawy. Jednym z jej największych producentów jest Australia, a jednocześnie w Europie dopiero w 2009 roku dopuszczono nasiona chia do obrotu jako produkt spożywczy.
Sama roślina, choć niepozorna, jest zaskakująco wartościowa. Nasiona zawierają mniej więcej 20% białka, 34% tłuszczu i 25% błonnika, który łatwo rozpuszcza się w wodzie. To bardzo odżywcza mieszanka.
Z nasionami szałwii hiszpańskiej można zrobić właściwie wszystko. Na wielka skalę jest uprawiana jako roślina oleista. Bardzo często spożywa się ją w formie galaretki po namoczeniu czy to w wodzie, czy mleku bądź jogurcie. Jest doskonałym źrodłem białka, dla osób, które nie jedzą mięsa.
Jak na razie brak jakichkolwiek wiarygodnych badań, które opisują lecznicze właściwości nasionek. Jest to jednak jedno z najchętniej kupowanych nasion w sklepach ze zdrową żywnością.
Dodaj komentarz