sty 29 2016

Chia - co to takiego ?


Komentarze: 0

Chia jest produktem, który zdobywa coraz większą popularność. Na rynku można znaleźć dziesiątki produktów z jej dodatkiem. Czym jest, jakie ma właściwości i co sprawia, że cieszy się takim zainteresowaniem ? Postanowiłam sie jej przyjrzeć.

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Sama roślina też nie jest specjalnie piękna. Trochę podobna do wielkich chwastów, które czasami wyrywa się z zarośniętych grządek. W naszej części świata nieznana, natomiast w Ameryce Łacińskiej znana już od czasów prekolumbijskich. Aztekowie uprawiali fasolę, kukurydzę i właśnie szałwię hiszpańską.

Chia jest w ogóle ciekawą rośliną, jeśli chodzi o uprawy. Jednym z jej największych producentów jest Australia, a jednocześnie w Europie dopiero w 2009 roku dopuszczono nasiona chia do obrotu jako produkt spożywczy.

Sama roślina, choć niepozorna, jest zaskakująco wartościowa. Nasiona zawierają mniej więcej 20% białka, 34% tłuszczu i 25% błonnika, który łatwo rozpuszcza się w wodzie. To bardzo odżywcza mieszanka.

Z nasionami szałwii hiszpańskiej można zrobić właściwie wszystko. Na wielka skalę jest uprawiana jako roślina oleista. Bardzo często spożywa się ją w formie galaretki po namoczeniu czy to w wodzie, czy mleku bądź jogurcie. Jest doskonałym źrodłem białka, dla osób, które nie jedzą mięsa.

Jak na razie brak jakichkolwiek wiarygodnych badań, które opisują lecznicze właściwości nasionek. Jest to jednak jedno z najchętniej kupowanych nasion w sklepach ze zdrową żywnością.

ciekawostkikulinarne : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz