sty 29 2016

Jedzenie pełne ciekawostek


Komentarze: 1

Jest mnóstwo ciekawych faktów o jedzeniu, o których nie mamy pojęcia - niektóre zupełnie niewiarygodne, ale zobaczcie sami !

- w Tokyo w jednym z parków rozrywki można kupić lody o smaku surowego, końskiego mięsa - a ja myślałam, że lody o smaku bekonu są przegięciem;

- woda kokosowa (bezbarwny płyn znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego) może być zastosowana jak kroplówka. Tak też używano jej w czasie II wojny światowej w rejonie Pacyfiku; - McDonald's w każdej sekundzie sprzedaje 75 hamburgerów;

- jeden hamburger z fast foodu może zawierać mięso nawet ze 100 różnych krów;

- w XIX wieku keczup był lekiem na biegunkę, sprzedawanym w aptekach;

- najwięcej wody spośród wszystkich warzyw zawiera ogórek - nawet do 96%;

- na świecie uprawia się około 7500 odmian jabłek. Spróbowanie ich wszystkich - gdyby jadło się owoc jednej odmiany dziennie, zabrałoby 20 lat;

- marchewki pierwotnie były ciemno fioletowe. Odmiana pomarańczowa powstała na cześć holenderskiego władcy;

- palma bananowa nie jest drzewem, a gigantyczną trawą (podobnie jak bambus). Tak więc banany nie są owocami, a jagodami;

- największa serwowana potrawa to ... pieczony wielbłąd, jeszcze niekiedy serwowany w Maroku. Aby było ciekawiej, faszeruje się go owcą, kurczakami i jajkami;

- sos Worcestershire wcale nie wydaje się tak bardzo apetyczny. To nic innego jak anchois rozpuszczone w occie winnym - w całości;

- najstarsza zupa świata, jaką udało się odnaleźć powstała mniej więcej 6000 p.n.e. i ugotowano ją z hipopotama.

ciekawostkikulinarne : :
23 lutego 2016, 16:40
swietny artykul. Ale te lody o smaku surowego miesa konia, to juz przegiecie. Japonce to jednak maja pomysly haha

Dodaj komentarz